Belépés
Új recept írása | Receptjeim | Kedvenc receptjeim | Receptek
Meggyes-mákos rétes recept Kedvelt receptek
Fogás: desszert, Alkalom: hétköznapi, Elkészítési idő: 120 perc, Nehézségi szint: nehéz
Hozzávalók 4 főre
» 250 g tönköly rétesliszt
» 1/2 ek búzasikér
» 1 tk zsír
» csipet
» 1/2 tk ecet
» 200 ml langyos víz
» olaj és tejföl a tészta kenéséhez
» meggyes-mákos töltelékhez
» 350 g magozott meggy (nyáron friss, egyébként mirelit..)
» 100 g mák
» 3 ek cukor
Tetszik a recept. Berakom a kedvenc receptjeim közé!
Elkészítés:

A lisztet egy tálba szitáljuk, hozzáadjuk a sikért és a zsírt elmorzsoljuk a liszttel. A langyos vízben feloldjuk a sót, belekeverjük az ecetet és a liszt közepén készített mélyedésbe öntjük. Elkezdjük gyúrni a tésztát, egészen addig tesszük ezt, míg a rétestészta ruganyos és selymes nem lesz. Ez a folyamat körülbelül 20 verejtékes percet vesz igénybe. (Nagymamám erre vonatkozó megjegyzése: akkor kész a rétestészta, ha megjelennek a homlokon az izzadtságcseppek.. Mennyire igaz!
Előkészítjük az asztalt, ahol a rétest nyújtani fogjuk: leterítjük egy tiszta vászonlepedővel, egyenletesen meghintjük rétesliszttel. A sima tapintású rétestésztát két részre osztjuk és a lepedővel fedett asztalra helyezzük, ügyelve, hogy se az alján, se a tetején gyűrődés ne legyen. Mindkét bucit vékonyan megkenjük olajjal és egy-egy tálat borítunk rá. Így hagyjuk pihenni fél órán át.
A sütőt előmelegítjük 180 ºC-ra, légkeverésen. Közben elkészítjük a töltelékeket: a meggy levét lecsöpögtetjük, majd összekeverjük a mákkal és a cukorral. A túrós töltelékhez pedig egy tálban villával jól összetörjük a túrót, hozzáadjuk a tojást, a cukrot és a tejfölt, alaposan összekeverjük. Végül beletesszük a mazsolát és a citromhéjat.
A fél óra leteltével az egyik bucit félretesszük a lepedőről és hozzáfogunk a rétes nyújtáshoz: nem az ujjainkkal kell dolgozni, hanem a rétestészta alá nyúlva a kézfejünkkel húzzuk kifelé a tésztát (csökkentve ezáltal a kiszakadás esélyét). Körben haladunk és húzzuk kifelé, az asztal széleinek irányába, mígnem elérve azt, egy kicsit túlhúzzuk rajta, és hagyjuk hogy néhány centire lelógjon. A lelógó részeket a kézfejünkre körkörösen tekerve leszedjük, félretesszük.
A kinyújtott rétestésztát langyos olajjal megspricceljük, nem kell, hogy mindenhol érje az olaj, főleg nem szabad eláztatnia azt. És jön a töltelék, a széleken öt centit elhagyva, kezünkkel rászórjuk a kinyújtott tésztára, majd a lepedőt megfogva visszahajtjuk a felénk lévő részt, és segítségével felcsavarjuk a rétest. Így, ha mindent jól végeztünk, egy hosszú rétest kapunk, amiből S, avagy kígyó alakot formálunk és ügyesen megfogva átemeljük egy olajjal vékonyan kikent tepsire. Tejföllel elkevert olajjal megkenegetjük a réteskígyó tetejét és oldalát, és mehet is a sütőbe. 30-35 perc alatt aranyszínűre sül. Addig folytatjuk a rétesnyújtást, amíg van tésztánk. (A szélekről leszedett tésztát is újra össze lehet gyúrni, kicsit lefedve pihentetni kell utána és ki lehet nyújtani, bár ez már nem lesz olyan selymes.)

Megjegyzés / tipp:

költség:
500 Ft
költség egy főre:
125 Ft
elkészítettem:
2 alkalommal
0 komment 1 ember kedveli dorcih
2012.03.30 18:41
Néhányan, akik kedvelik ezt a receptet:
Kommentek Új komment
Sajnos ehhez a recepthez még nem érkezett komment! Írja meg a recept első kommentjét!
Címkék
tálba szitáljuk, zsírt elmorzsoljuk, langyos vízben, liszt közepén, rétestészta ruganyos, folyamat körülbelül, rétest nyújtani, tiszta vászonlepedővel, sima tapintású, lepedővel fedett, tetején gyűrődés, sütőt előmelegítjük, meggy levét, túrós töltelékhez, tálban villával, egyik bucit, rétes nyújtáshoz, ujjainkkal kell, kézfejünkkel húzzuk, kiszakadás esélyét, asztal széleinek, kicsit túlhúzzuk, lelógó részeket, kézfejünkre körkörösen, kinyújtott rétestésztát, kinyújtott tésztára, lepedőt megfogva, felénk lévő, hosszú rétest, olajjal vékonyan, réteskígyó tetejét, szélekről leszedett, izzadtságcseppek, vászonlepedővel, lecsöpögtetjük, megspricceljük, előmelegítjük, megkenegetjük, összekeverjük, visszahajtjuk, rétesliszttel, összekeverjük, rétesnyújtást, elkészítettem, segítségével, felcsavarjuk, félretesszük, elmorzsoljuk, légkeverésen, rétestésztát, töltelékeket, kézfejünkkel, belekeverjük, aranyszínűre, egyenletesen, Előkészítjük, félretesszük, rétestésztát, tönköly rétesliszt, búzasikér, zsír, csipet, ecet, langyos, olaj tejföl tészta kenéséhez, meggyes-mákos töltelékhez, cukor,
Gyümölcsös csirke
2 komment 15 ember kedveli
Spenótos QUICHE mézes paradicsomsalátával.
0 komment 2 ember kedveli
Lasagne
0 komment 6 ember kedveli
Halszeletek pirított gombával
0 komment 1 ember kedveli
Túrós pite !
0 komment 13 ember kedveli
Spagetti saláta
0 komment 1 ember kedveli
Hamburgerzsemle
0 komment 13 ember kedveli
Zserbó golyó
0 komment 4 ember kedveli
Virsli saláta
0 komment 10 ember kedveli
Karfiol sörtésztában
0 komment 2 ember kedveli
Mennyei mogyorókrémes kuglóf
0 komment 3 ember kedveli
Káposztás tészta
1 komment 3 ember kedveli
Grillezett csirkemell sült zöldségekkel
0 komment 1 ember kedveli
Francia hagymás pite
0 komment 4 ember kedveli
Mini isler, cukorka díszítéssel
0 komment 1 ember kedveli
Diós kekszgolyó
0 komment 1 ember kedveli
Receptbázis - A legfinomabb házi receptek gyűjteménye
© 2024 TVN.HU Kft.